2009, Van Rotterdam naar Leeuwarden

Hemelvaartsdag, 21 mei. Naar Katwijk.

De eerste etappe was bekend gebied voor me: langs de Schie naar Delft en dan de LF11 (de Prinsenroute) naar Scheveningen. Dan, en dat is altijd lekker fietsen, door de duinen naar Katwijk. Ook de camping daar, in de Noorduinen, was me bekend. Het eten was er welliswaar niet zo geweldig, maar het is een kniesoor die daar op let. Na een klein uurtje tobben kreeg ik mijn nieuwe tentje ook overeind, dus al met al een geslaagd begin.

Klik hier voor de foto's...

Vrijdag, 22 mei. Van Katwijk naar Landsmeer.

De tweede dag vervolgde ik de LF1 route door de duinen richting Haarlem. Het lukte me niet zo snel de LF20 te vinden dus nam ik maar het fietspad parralel aan de spoorbaan en autoweg naar Amsterdam. Een kaarsrechte weg met een lekker windje in de rug. Even buiten Amsterdam zit je dan al gelijk in een prachtig landelijk en waterrijk gebied. Ik bracht de nacht door op camping Het Rietveen in Landsmeer. Het nieuwe tentje stond nu binnen 10 minuten overeind. In het dorp at ik voor weinig geld een roti in een Surinaams/Javaans afhaalrestaurant.

Klik hier voor de foto's...

Zaterdag, 23 mei. Van Landsmeer naar Enkhuizen.

Noord Holland is een prachtig gebied. Het Twiske is zo'n typisch parkachtig natuurgebied, maar ook in de Wijde Wormer wordt je tocht constant begeleid door het geluid van vogels en luidruchtige grutto's. In de weilanden zie je tegenwoordig ook weer volop bloemen en kruiden. Als je geen goede banden om je wielen hebt is het traject over de IJsselmeerdijk van Hoorn naar Enkhuizen af te raden. Op de helft van het traject is het asfalt verwijderd en fiets je over een soort steenslag. Dit alles wegens het verzwaren van de dijk. Over een tijdje kan je er helemaal niet meer fietsen denk ik. In Enkhuizen sliep ik in een eenvoudige camping bij de vestingwal en at bij een Argentijns restaurant een flink stuk geroosterd vlees met frietjes.

Klik hier voor de foto's...

Zondag, 24 mei. Van Enkhuizen naar Leeuwarden.

De overtocht van Enkhuizen naar Stavoren met de Bep Glasius is een aanrader. De eerste boot gaat al om 8.30 uur, maar aan boord zijn koffie en broodjes. In Fryslân volgde ik na Workum voornamelijk de Bolswarder Trekvaart. In Edens/Iens raakte ik het pad een beetje bijster. Edens is bekend van een liedje dat Rients Gratema zong: Alleen naar Edens, staat er op het bord... Gelukkig liep het pad er niet meer dood en vond ik de weg naar Ljouwert terug. Ook in Fryslân zie je tegenwoordig weer veel meer bloemen en andere planten in de wei dan vroeger. Verder is het opvallend dat je meer paarden lijkt te zien dan koeien. Die staan waarschijnlijk grotendeels binnen. In Leeuwarden pakte ik de trein terug naar Rotterdam.

Klik hier voor de foto's...
Kruithuis, Delft Delft, Oude kerk Delft, Nieuwe kerk Binnenkomst Den Haag, met in de verte de diverse ministeries Binnenkomst Den Haag, met links van het pad een bergje afval Duinen ten noorden van Den Haag Duinen ten noorden van Den Haag In Katwijk strooien ze al met pompeblêden in het rond! De vis wordt duur betaald Uitlaat in zee. Monding Oude Rijn? Katwijk, strand Katwijk, een van de vele beelden. Katwijk, Baken. Katwijk, Coepelduinen. Een vies rag hangt om deze plant.
Duinen ten noorden van Noordwijk Duinen ten noorden van Noordwijk Uitspanning Kraantje Lek bij Haarlem Prinsengracht, Amsterdam Pontje over het IJ Brug over Noord-Hollands kanaal Fietspad langs Noord-Hollands kanaal Groep fietsers op Landsmeerderveld Propellor van op 29 september 1943 neergestorte Wellington van R.A.F Koeien op Landsmeerderveld Mijn nieuwe Eureka tentje op camping Het Rietveen, Landsmeer
Ilperveld Ilperveld Woonflats aan rand Zaanstad Molentje Spoorbaan Droogmakerij de Wijde Wormer Purmerend Purmerend Oud station Kwadijk te huur Boerderij bij Edam Chinees Restaurant in Edam Gezicht op Edam vanaf de IJsselmeerdijk Boerderij in polder Zeevang aan IJsselmeerdijk Moordenaarsbraak Wandelaars op de dijk Schardam Banpaal van Hoorn in Schardam Hoorn Jan Pieterszoon Coen Kwart over twee in Hoorn Dichtregel van Emily Dickinson op lichtbaken Wegens dijkverzwaring is over groot gedeelte het pad ontdaan van asfalt IJsselmeer, bootjes Oud gemaal Huis in Enkhuizen Enkhuizen, bootjes
Als de boot vertrekt worden de meeuwen erg actief... Als de boot vertrekt worden de meeuwen erg actief... De Drommedaris met op achtergrond de toren van de Sint-Pancraskerk Veel masten en een groot baken Drommedaris achter de zeemuur Sint-Pancraskerk Een rood baken Een groen baken Een vlucht aalscholvers over het IJsselmeer Er wordt volop gezeild op het IJsselmeer Aan boord van de Bep Glasius Op een scherm kan je zien waar je bent en hoe hard het gaat Een groot baken in Stavoren De vrouwe van Stavoren Landschap net ten noorden van Stavoren Skipshelling in Hylpen/Hindelopen Een lommerijk stukje Hindelopen In Hindelopen bloeide (bloeit?) de volkskunst Vrouwe Jusitia op het Hidde Nijland Museum, het voormalige Raadshuis Hindelopen et huis van de brugwachter, Hindelopen Boerderij met karakteristieke Űleboerden (Uileborden) Gemaaid en keurig ingepakt in zwart plastic Workum/Warkum Het Jopie Huisman Museum in Workum Net buiten Workum dit huis met een Wagneriaans aandoende naam: Waanvliet Het dorpje Tsjerkwert Welkom in Bolsward Een kaatspartij in Bolsward De Martinikerk te Bolsward Bordes van het stadhuis te Bolsward Detail stadhuis Bolsward Burchwert. De vaart loopt dwars door het dorp. De ene kant noemde men wel Boeda, de andere Pest Burchwert met op de voorgrond een zeer bloemenrijk stuk weiland met als je goed kijkt een kievit/ljip Een Fries paard/Frysk hynder Dit is toch buiten alle proporties! Veel poëzie langs de Bolswarder trekvaart. Hier een ode van Reindert van der Leest op zijn fietsje Pompeblęden in de sloot Een kop-hals-romp boerderij bij de Warntille. (Tille = brug) Edens/Iens Oude melkfabriek in Easterlittens Hylaert Yn Deinum stiet in siepel (=ui) op'e toer Leeuwarden/Ljouwert Slauerhoffbrug over van Harinxmakanaal Spiegels in Leeuwarden

 View my most interesting photos on Flickriver

free counters